Gå til hovedinnhold

Høringsnotat fra «Aksjonen mot Baseavtalen – Haugesund & Haugalandet»


Fra:
Aksjonen mot Baseavtalen – Haugesund & Haugalandet

Til: Stortingets folkevalgte, 26-4-22

Sak: ”Tilleggsavtale mellom Norge og USA”

Vi mener det er en altfor risikabel handling fra dere som politikere å inngå en ”Take-it-or-leave-it” avtale om å etablere disse fire amerikanske basene på norsk jord. Derfor må dere si nei til det foreliggende forslaget, subsidiært vedta en utsettelse som sikrer en forsvarlig og riktig behandling av en sak av så stor betydning og med så enorme risiki for egen befolkning knyttet til seg.

Det vil også kunne være en lovstridig handling som det vil bli sjekket nærmere med jurister om det er fulgt en forsvarlig og riktig behandlingsprosess og om det er iht. Norges lover, også når det gjelder befolkningens rettigheter til å bli involvert gitt sakens mulige dramatiske konsekvenser.

Alt tyder dessverre på at hele behandlingen av denne saken helt bevisst er gjort uten å ville involvere befolkningen og andre sentrale aktører og personer i de angjeldende regioner. For eksempel går ordføreren i Sola kommune, en av vertskommunene for en base, ut og sier at han ikke visste noen ting om dette og ikke var informert (ref. Aftenbladets eminente artikler om emnet). Undertegnede har selv opplevd det samme ift. en sentral fylkespolitiker i Stavanger regionen og med titalls mennesker i egen region som ikke vet noe om dette. Av denne grunn mener vi at det er dere - som folkevalgte – har plikt å underrette befolkningen først, særlig i disse regionene hvor basene skal etableres.

Å beslutte at vi skal få 4 førsteprioritets-bombemål for USA´s fiender i en konflikt, deriblant i Rogaland, er vi temmelig sikker på at veldig mange vil motsette seg. Men er de uopplyst, så hører en selvsagt ingenting. Men dette er totalt uansvarlig og muligens også ulovlig slikt det er påpekt fra meget kompetent hold. Vi har mange slike uttalelser å vise til og som vi kan ta fatt på i en eventuell videre prosess mot Stortinget og de som vedtar denne avtalen, men her er et eksempel:

Amerikanske baser i en militær konflikt, kan lett bli LOVLIGE mål for det landet USA er i konflikt med – de kan legalt angripes. Norske myndigheter utsetter lokalbefolkningen for fare – også de sivile områdene rundt baseneFolkerettsekspert og konfliktforsker Cecilie Hellestveit, Folkerettsinstituttet, Gent, Belgia

Altså kan baser i disse Base-regionene helt lovlig angripes, dvs. i praksis hele Rygge-regionen som fort inkluderer Oslo i atomvåpen og bombemål-sammenheng, hele Stavanger-regionen, Ørlandet med Trondheim og Ramsund og Tromsø i Nord-Norge, altså en rimelig stor del av landet som ”legges klar for hogg” gjennom inngåelse av disse Base-avtalene.

At USA jevnlig er i konflikt med land i sin stormaktsrivalisering og inngrep i enkelt land, er intet nytt og foregår dessverre mer eller mindre kontinuerlig. At de i tillegg har et bevisst mål om å ”overstrekke og destabilisere” Russland (Rand Corp 2019 rapporten), er vel ikke noe vi bør la dem gjøre fra norsk jord? Vi må ikke aktivere lille Norge, med sin uhyre strategiske beliggenhet ift. Russland og Arktisk, som en aktiv brikke i et slikt uhyre risikabelt spill og ha en amerikansk base på norsk jord som berettiget kan involveres i en amerikansk krig med de grusomme konsekvenser det vil kunne få for disse regionene. Vi er NATO-medlem og må holde oss til vår ”defensive definisjon” av vår rolle der, samt styrke vårt eget forsvar til å gjøre den jobben NATO mener vi må for førstelinjeforsvar osv. og ikke minst forsterke det Skandinaviske og Nordsjøsamarbeidet fremover. Nå må vi slutte å ”outsource” ansvaret til andre.

Det skal ikke mye intelligens til for å skjønne at dersom amerikanerne har bl.a. tilrettelagt utstyr for ”bensinstasjon i luften” for sine kampfly (som de vil på Sola), så vil det selvsagt bli et meget attraktivt bombemål som må tas ut raskt i en konflikt. Russland er jo et av de landene som allerede har uttalt at de ved en slik avtale må rette sine missiler mot disse regionene, altså herunder vår region i Rogaland. Som Frode Berg´s russiske advokat – og som nå kjemper for Ukraina – uttalte til Dagbladet 8. April: ”Forbered dere Norge. Husk at Russland ikke liker at Norge er så nær deres atomubåt-base i nord. Russerne krenket nylig svensk luftrom med fly som var bevæpnet med kjernevåpen…”.

Eller som den russiske militære eksperten Aleksej Leoniov uttaler: ”Nå blir Norge et ATOM-mål! Nå blir Norge et område som atomraketter rettes mot. USAs økende militære samarbeid med Norge gjør at norsk territorium kan bli det FØRSTE målet i en konflikt med atomvåpen”… Eller som Maria Zakharova, talsperson for russisk UD sier: ”Enten Norge vil det eller ikke, så blir landet det FØRSTE offeret i en tredje verdenskrig. Trenger nordmenn det, spør hun (nrk.no 100521). Det vil selvsagt ikke være første gang amerikanerne driver en ”Stedfortrederkrig” med alle grusomheter og ødeleggelser på andres landjord. Alle kan mislike russere så mye en bare vil ut fra ens invasjon av Ukraina eller annet, men at de også driver realpolitikk er det lite tvil om og ofte er det mer hold i deres trusler enn vi liker å høre dessverre. Skal vi virkelig i en slik utrolig sensitiv og risikabel situasjon fravike radikalt tidligere avtaler og mer enn 60 års praksis og provosere vår stormaktsnabo ved å vedta denne avtalen?

En terror-aksjon fra noen USA kriger med i Midtøsten, for eksempel er de fremdeles tilstede i Syria, trenger heller ikke å være usannsynlig og det kan vises seg å være nærmere og enklere for terroristene å bombe en av deres baser her i Norge enn å gjøre tilsvarende aksjon i USA osv.

Vi har i det siste vært vitne til nøyaktig det samme i Ukraina dessverre, russiske styrker tar ut slike strategiske mål og områder først av alt og har presisjonsvåpen som klarer det.

Så selv om USA tidligere har løyet om at de ikke tar med atomvåpen i soner de ikke skal, så er det ikke nødvendigvis atomvåpen som vil utløse dette, men dets strategiske lokalisering så nært opp mot Russland og for så vidt andre land også. Og denne avtalen åpner heller ikke for at norske myndigheter skal kunne gjennomføre tilfeldige kontroller om USA har atomvåpen på norske baser osv. Om USA i tillegg legger til med en ubåt som bærer atomvåpen, kan vi jo bare tenke oss til hvilke forferdelige konsekvenser dette får for regionen særlig. Det kan umulig være riktig at dere som stortingspolitikere tar en så farlig og risikabel beslutning på vegne av oss innbyggere i disse regionene uten i hele tatt å involvere oss i en transparent prosess.

Etter vår mening vil det være totalt uansvarlig av dere å vedta noe slikt som dette uten først å gjennomføre en meget åpen og transparent runde overfor befolkningen med sannferdig og riktig informasjon til folket, for så å få en folkeavstemming om dette. Herunder må regionale media bidra til å en slik ”folkeopplysning” før en folkeavstemming.

Oppsummert:

1) Si NEI til denne ”Take-it-or-leave-it” avtalen, subsidært utsett den

2) Om utsettelse - er en pliktig iht. regler for god saksbehandling i så alvorlige og risikable saker som dette å:

a. Kjøre en lang nok, grundig og fullstendig transparent folkeopplysningskampanje, debattmøter osv.

b. Folkeavstemming i disse regionene de gjelder som grunnleggende premiss for en behandling i Stortinget.

3) Om ikke dette gjøres iht. en forsvarlig og riktig prosess, kan det bli igangsatt juridiske skritt mot dere som beslutningstagere, om så også helt til Menneskerettsdomstolen, siden det i saker som berører ”Rikets sikkerhet”, som alltid er så greit å ty til, har vi flere ganger sett at saker ikke har den rettssikkerheten som Norge som et åpent demokrati burde være kjent for. Stikkord: totalt manglende involvering av ens befolkning i en slik alvorlige og viktig sak, ulovlig suverenitetsavståelse, ulovlig iht. vår Base-erklæring fra 1949, viktige hemmelige møter avholdes av noen partier bare og der lovlig valgte partier utelates mm.

Sted Nedstrand/Ølen – 240422

Aksjonen mot Baseavtalen – Haugalandet Odd Erik Salvesen Atle Berge


Populære innlegg fra denne bloggen

«Aksjon mot baseavtale med USA» er etablert

Dette er et samarbeidsutvalg og nettverk for å informere om aktiviteter og markeringer i protest mot baseavtalen mellom USA og Norge. «Aksjon mot baseavtale med USA» etableres som en koordinerende oppfølging etter en underskriftskampanje mot avtalen sensommer og høst 2020 (ref. https://nobelwill.org/appell.html ), og flere protestmøter (ref. bl.a. https://youtu.be/rI3jbRLBvc0 ). « Aksjon mot baseavtale med USA» vil arbeide for at stortinget sier nei til den utvidete militæravtalen mellom USA og Norge . « Aksjon mot baseavtalen med USA » vil være med i en folkebevegelse som uttrykker protester mot avtalen: Informere og skape debatter rundt avtalen: Støtte debattmøter og fremme innlegg i sosiale og fysiske media Engasjere folk, ulike miljøer, steder og organisasjoner til å delta i debatter og sende inn «høringssvar» innen 8. desember. Arrangere demonstrasjon/markering foran stortinget 8. desember – som er fristen for høringsuttalelser Delta i og fremme lokale og

Tilhengerne av baseavtalen reduserer Norge til et protektorat under USA, der amerikanske interesser veier tyngre enn de norske

Terje Alnes, 27. desember 2021 Etter at Solberg-regjeringen undertegnet en tilleggsavtale om forsvarssamarbeid med USA i april, ble det stille. Hele valgkampen kom og gikk uten at avtalen ble et tema. Heller ikke partiene som er imot avtalen gjorde den til en valgkampsak. De frie og uavhengige norske mediene viste heller ikke interesse, selv om det ligger sprengstoff nok i avtaleteksten. Men motstanden mot avtalen vokser, der de siste ukene representerer et markant taktskifte. Flere og flere er på banen og advarer mot konsekvensene. Nå må også tilhengerne av avtalen stå opp og forsvare den, en avtale som etter planen skulle loses knirkefritt gjennom i Stortinget til våren. Vi må forstå USAs sikkerhetsbehov Om Høyres tidligere utenriksminister Jan Petersen ble det sagt at han ikke engang under tortur kunne si noe negativt om USA. Denne beinharde lojaliteten til amerikanske interesser er påtakelig også hos dagens Høyrefolk. Det er ikke grenser for hvor servile de er for USAs behov. Hå

Aksjon i Bergen sentrum lørdag 13 november kl. 13.00

VI gjør oppmerksom på at Antikrigs-Initiativet aksjonerer i Bergen sentrum førstkommende lørdag 13. november kl. 13.00 .  Vi inviterer alle som har anledning til å delta. Vi har laget et 10 meter langt banner med teksten: Ingen amerikanske baser på norsk jord Det er og har trykket opp løpesedler som vi håper flere vil hjelpe oss å dele ut. Oppmøte : Vågsallmenningen 12, utenfor Kunsthall 3,14, kl. 12.30 Vi vil deretter bevege oss rundt på ulike steder i sentrum: Sjøfartsmonumentet, Fisketorget, Bryggen … Det blir mye folk i sentrum på lørdag, med åpning av Julemarked og melding om fint vær (!) Aksjonens mål er å skape oppmerksomhet rundt Solberg-regjeringens tilleggsavtale om forsvarssamarbeid mellom Norge og USA (Baseavtalen ) og øke motstanden mot denne. Saken skal behandles i Stortinget våren 2022. Publikum oppfordres til å s ignere oppropet mot avtalen og til å sende inn sine egne høringsuttalelser innen fristen 8. desember. Vi gjør oppmerksom på Fredrik S. Heffermehls

USA-baser i Norden

  Foredrag ved Bitte Vatvedt på reiserunde i Danmark - Ålborg, Århus, Esbjerg, Odense og København. Skal vi begynne fra begynnelsen med den norske base-avtalen? Nei, det kan vi ikke fordi alt om forhandlingene var selvsagt hemmelig. I Norge visste vi – offentligheten - ingen ting før utenriksministeren og forsvarsministeren la fram en fiks ferdig undertegnet – take it or leave it-avtale, 16. mars 2021.  USA hadde allerede undertegnet. Avtalen heter “Supplymentary Defence Cooperation Agreement” (SDCA) – på norsk er det blitt til Tilleggsavtalen. Det heter den fordi myndighetene sier dette er en forlengelse av en avtale mellom USA og Norge fra 1951 hvor USA ga Norge litt våpen for å bygge opp forsvaret etter 2. verdenskrig mot at Norge i framtida kjøpte militært materiell fra USA – og det gjorde Norge! Men tilleggsavtalen fra 2021 har ingen ting med avtalen fra 1951 å gjøre. Det var USA som ba om å få avtalen – kan vel si det slik at de forlangte å få avtalen – og de fikk det som

Baseavtalen med USA trygger ikke norsk sikkerhet

  Avtalen fremmer USAs verdensmakt og øker faren for bruk av atomvåpen mot og fra norsk jord. USA planlegger utplassering av atomvåpen på sine europeiske baser. Av Bitte Vatvedt, Aksjon mot baseavtale med USA 27.10.22 I denne artikkelen oppsummerer Bitte Vatvedt momenter fra aksjonen mot baseavtale med USA. Kampen fortsetter. Det er snart et halvt år siden Stortingets flertall ga USA tilgang til å opprette fire militærbaser i Norge. Lite eller ingenting har skjedd på baseområdene. Flere ba om at før Stortinget vedtok avtalen, burde innholdet vurderes i forhold til Grunnloven og Forsvarskommisjonen som nå vurderer det totale norske sikkerhetsbildet, burde se avtalen i den sammenhengen. Alt ble avvist med begrunnelse at det ikke var nødvendig og fordi USA ville komme i gang med bygging så snart som mulig. Trolig har krigen i Ukraina redusert USAs behov for baser i Norge akkurat nå. Dessuten vet vi lite om hvor lang tid det vil ta USA å etablere operative baser i Norge. Planlegger a

Oppsummering og videre arbeid etter 3. juni 2022 - «Aksjon mot baseavtale med USA»

  Videre arbeid – diskutert på nasjonalt nettmøte 8. juni 1. Aksjonens formål (knyttet til Stortingets formelle godkjenning av avtalen) er ikke lenger aktuelt. Et nytt initiativ for å opprettholde og øke motstanden mot basene, må etableres med en ny plattform og et annet formål. 2. Oppsummeringen av aksjonen (nedenfor) legges ut på nettsiden og FB-siden. 3. I påvente av eventuelt nytt initiativ, men også for å gjøre nettsidens og FB-sidens innhold fortsatt tilgjengelig, opprettholdes FB-siden og nettsiden, men epostkontoen avsluttes. Det bør gå tydelig fram at aksjonen i nåværende form er nedlagt, men at det forventes at arbeidet mot basene fortsetter. Oppsummering av arbeidet pr. 3.6.2022 Aksjon mot baseavtalen med USA» ble etablert som en oppfølging etter en underskriftskampanje mot USA-Norge avtalen sensommer og høst 2021 (ref. https://nobelwill.org/appell.html ), og flere protestmøter (ref. https://youtu.be/rI3jbRLBvc0 ). Ved etablering oktober 2021 deltok folk fra: «Intern

Kritiske momenter fra medlem i «Aksjon mot baseavtale med USA» Haugesund & Haugalandet

  N otat TIL: Saksordfører Hårek Elvenes , U tenriks- og F orsvarskomiteen FRA: Odd Erik Salvsen med i « A ksjon mot baseavtale med USA» H augesund & H augalandet. DATO: 12.05.22 1) Mangelfull saksbehandlingsprosess: Her har vi mange punkter, men at dette ikke er en sak hvor regionene er mer involvert er sterkt beklagelig og vi mener at det ikke er korrekt saksbehandlingsprosess også ut fra dette. S aken må sendes tilbake til Regjeringen og en må sørge for en helt annen prosess der involveringen av regionens befolkning er forsvarlig. Vi må få anledning til å involveres mye bredere og dypere i denne type sak. Dette er uten tvil en s ak som innebærer en enorm risiko for befolkningen i disse regionene . Å ufrivillig bli ”atomvåpen-mål nummer 1” for amerikanernes motstandere i en krig , er garantert lite ønskelig for en stor del av befolkningen. Også antakeligvis om en hensyntar fordelene med avtalen. Dessverre er dette altfor lite belyst. Det er allerede dokumentert f